Litiaza renală (piatra la rinichi) este cunoscută din cele mai vechi timpuri, fiind descoperită chiar și la mumiile egiptene de acum 5000 de ani. Numeroase personalități sunt au suferit de aceasta boală printre care și Napoleon Bonaparte, Ludovic al XIV-lea sau Sir Isaac Newton. Deși diverse elixire pentru dizolvare sau chiar metode de spargere a pietrelor sunt descrise încă de pe vremea romanilor, operațiile minim invazive au început să fie utilizate abia în ultimii 50 de ani.
Nefrolitotomia percutanată a fost încercată prima data cu succes în 1955 dar a devenit populara abia în 1976, când a fost descrisă ca tehnică în literatură. Aceasta presupune efectuarea unui traiect din exteriorul corpului până în rinichi, spargerea pietrei în fragmente mai mici și extragerea acestora. Astăzi este considerată „Gold Standard” pentru toate pietrele de peste 2 cm, nefroscop-ul cel mai folosit fiind cel cu diametrul de 8 mm.
Odată cu întrarea în era digitală tehnica s-a miniaturizat, putându-se folosi un nefroscop de doar 4 mm în diametru, care scade foarte mult riscul de complicații și scurtează timpul operator. Spitalul Municipal de Urgență Roman este singurul spital din zona Moldovei și unul din puținele din tara în care pacientii pot beneficia de ambele tipuri de intervenție chirurgicală.
Va prezentam mai jos cazul unei paciente în vârstă de 63 de ani care a beneficiat de acest tip de intervenție chirurgicală, reușind-se extragerea în totalitate a unei pietre de 25 de mm.
No Comments